תכנון וחקיקה

תכנון וחקיקה

 מרפסות תלויות

מרפסות תלויות, או בשמן הנוסף מרפסות שמש, הן מרפסות שמותקנות בחלקו החיצוני של הבית, אשר קיבלו את שמן בשל היותן תלויות על עמודים או תלויות מקיר הבניין בלבד. מרפסות אלו שנבנות כיום בשתי שיטות עיקריות - מרפסות פלדה או בטון, הפכו בעקבות הקלות בחוק למבוקשות ביותר בקרב הציבור. 

חשוב לדעת כי מרפסות תלויות מעלות את הביקוש ואת ערך הנכס וכמו כן תורמות לשיפור איכות החיים בדירה. יחד עם זאת, לפני תחילת התהליך חשוב להכיר ולהבין את החוקים בתחום ולעמוד בהם כנדרש.

השינויים בחוק עבור היתרי בניה למרפסות

עד שנת 2009 ובמשך 17 שנים הותר לבנות במדינת ישראל רק מרפסות מקורות, כלומר מרפסות מדלגות שאינן חופפות, כך שלא בכל דירה ניתן היה לבנות מרפסת. ואולם, בשנים האחרונות שונה החוק וכיום מותר לבנות מרפסות חופפות אחת מתחת לשנייה. כלומר, כל דירה בבניין רשאית בעקרון להוספת מרפסת. כמו כן, הוספת מרפסת אינה נחשבת עוד כשטח עיקרי של הדירה, ולכן אין צורך בזכויות בנייה נוספות על מנת להקימה.

הקמת מרפסת תלויה

ההקלות בחוק שמאפשרות לבנות מרפסות רצופות, תרמו במידה רבה לביקוש הגובר בקרב בעלי דירות לתוספת בנייה זו. על מנת לבצע את ההליך נדרשת הסכמת מרבית דיירי הבניין האחרים, ולאחר מכן יש לקבל היתרי בנייה מהרשות המקומית. העבודות מתוכננות ומפוקחות על ידי מהנדס בניין ו/או אדריכל, ומבוצעות על ידי קבלנים בעלי הסמכה וסיווג מתאים. יש לציין כי לצורך בחירת שיטת הבנייה המתאימה ביותר לבניין ולדייריו, מומלץ להיוועץ בחברת הבנייה שאת שירותיה שוכרים. 

הגבלת גודל המרפסות 
חשוב לדעת כי הוספת מרפסת תלויה בישראל מוגבלת בגודלה על פי חוק. מרפסת זו אינה יכולה להיות גדולה יותר מ- 14 מטרים עבור דירה, ולא גדולה יותר מ- 12 מטרים בממוצע לבניין. זאת בעומס מרבי למ"ר של עד 350 ק"ג .

תוכניות עבור מרפסות תלויות

 בטרם מתחילים בבניית מרפסות בבניין משותף יש צורך בתוכניות מקצועיות שתיכתבנה על ידי מהנדס קונסטרוקציה ואדריכל. בתוכניות אלו מפורטים מספר המרפסות, גודלן, צורתן ואופן בנייתן, וכמו כן מצוינים כל השינויים הנחוצים במבנה, על מנת להתקין את המרפסות.

היתרי בניה למרפסות תלויות
הליך קבלת היתרי הבנייה למרפסת משתנה באורכו ובדרישותיו. במידה שמדובר בתוכנית קיימת לבניין נדרשים רק היתרי בנייה מהוועדה המקומית. מאידך, הכנת תוכנית חדשה דורשת שינוי בתוכנית בניין העיר, המכונה תב"ע, ולכן מדובר לרוב בהליך בירוקראטי ארוך יותר. בכל מקרה, את התוכניות למרפסות תלויות יש להגיש כשהן חתומות אל ועדת תכנון ובנייה ברשות המקומית. בוועדה תיבדק התוכנית בהתאם לתוכניות בניין העיר, וכמו כן יוודאו שניתנה הסכמה של דיירי הבניין לביצועה. הליך האישור לבניית מרפסות נע בין 3 ל- 10 חודשים, ובדרך כלל יהיה מהיר יותר, במידה וקיימים היתרי בנייה רלוונטיים לבניין.

עיגון המרפסת לבניין

שלד המרפסת המוכן מורם בעזרת מנוף למקומו ומעוגן למבנה. העיגון מבוצע בדר"כ לעמודי הבטון הקיימים במבנה, ויכול להתבצע בשיטות שונות כגון מוטות פלדה עוברים, עוגנים מכאניים או עוגנים כימיים. את חלקה החיצוני של המרפסת ניתן להשאיר חשוף, או לחפות בטיח מיוחד או לוחות צמנט, ולצבוע בכל צבע מבוקש שמותאם ומשתלב עם גווניי הבניין עצמו.

בניית רצפת המרפסת

שלא כמו בבניית מרפסות מבטון בה יוצקים רצפת בטון כבדה, מרפסת פלדה יכולה להיות עשויה ממגוון סוגי רצפות קלות יחסית, ומאוד בטוחות ויציבות. כך לדוגמא, את רצפת המרפסת ניתן לבנות מלוחות עכשוויים של פיבר-צמנט מבוססי מלט דחוס ומחוזק עם סיבים משוריינים, אשר מסוגלים לשאת עומסים כבדים, והינם בעלי עמידות גבוהה בפני פגעי מזג אוויר קשים. מלבד זאת, ניתן לחבר רצפות נוספות כמו פלטות פח מיוחדות שמעליהן יוצקים בטון, או לוחות בטון בעלי כבלים דרוכים. לבסוף, את רצפת המרפסת אפשר לצבוע בצבעי אפוקסי מתאימים, או לחפותם בכל סוג של חיפוי עמיד לסביבה חיצונית החל בשיש וכלה בדקים.


Share by: